Vyrobíme vám jakoukoliv plachtu na přání v gramáži 200 g/m2,
v barvě
modré, zelené, bílé, světle šedé i čiré (transparentní)
do 14 dní od objednání

Jak využít plachty na střechy pro dočasné opravy

Poškozená střecha může způsobit značné problémy a vyžaduje rychlé řešení. Právě v takových situacích přicházejí na řadu zakrývací plachty na střechu, které poskytují efektivní a rychlou ochranu před nepříznivými povětrnostními vlivy. Ať už jde o náhlé poškození způsobené bouří, nebo plánovanou rekonstrukci, krycí plachta na střechu může být neocenitelným pomocníkem.

 Oprava střechy pomocí plachty

Není střecha jako střecha

Při výběru plachty na zakrytí střechy je důležité zohlednit typ střechy, se kterou pracujeme. Každý typ střechy má své specifické požadavky, které ovlivňují volbu nejvhodnější plachty. Pro šikmé střechy, které jsou v našich podmínkách nejběžnější, jsou ideální pevnější plachty s oky po obvodu.

Ploché střechy představují jiný typ výzvy. Zde se osvědčují plachty s vyšší odolností proti stojící vodě. U těchto střech je klíčové zajistit mírný sklon pro odtok vody, i když se jedná o dočasné řešení. Toho lze dosáhnout správným napnutím plachty nebo použitím podpůrných konstrukcí. Mansardové střechy, které kombinují různé úhly sklonu, vyžadují flexibilnější přístup. Pro tyto složitější tvary jsou vhodné plachty, které se snadno přizpůsobí různým úhlům a tvarům, zajišťujíce tak komplexní ochranu celé střešní plochy.

Volba plachty podle materiálu

Na trhu najdeme několik typů materiálů, z kterých se plachty vyrábějí.  Jedním z nich je tkaný polyethylen. Tento materiál je odolný vůči vlhkosti, povětrnostním vlivům, přímému slunci i mrazu. Zakrývací plachta odolá teplotám od -40 ˚C až do 60 ˚C.

Plachty se vyrábí i z polyvinylchloridu. PVC plachty si zachovávají své vlastnosti i při dlouhodobějším vystavení povětrnostním vlivům.

Jak na správné uchycení plachty na střechu

Efektivita krycí plachty závisí nejen na kvalitě materiálu, ale také na jejím správném upevnění. Bez ohledu na typ střechy je klíčové zajistit, aby plachta byla dobře napnutá a bezpečně ukotvená. Pro většinu plachet jsou základem kotvicí body v podobě ok na okrajích. U šikmých střech je zvláště důležité věnovat pozornost ukotvení u hřebene a u okapu, aby se zabránilo podfouknutí plachty větrem.

Pro samotné uchycení plachty se nejčastěji používají lana nebo popruhy. Při instalaci je třeba vyhnout se použití kovových prvků, které by mohly poškodit střešní krytinu nebo samotnou plachtu. Na plochých střechách se často využívají zátěžové prvky, jako jsou pytle naplněné pískem, pro zajištění okrajů plachty. Toto řešení je účinné a zároveň šetrné ke střešní konstrukci.

Extra tipy pro použití plachty na střechu

Při instalaci plachty na střechu je důležité myslet na několik praktických aspektů, které mohou významně ovlivnit její účinnost. Jedním z klíčových faktorů je zajištění dostatečného přesahu plachty přes okraje střechy. Optimální přesah by měl být alespoň 30-50 cm, což zajistí lepší odvod vody a zabrání zatékání pod plachtu.

Správné napnutí plachty je další kritický aspekt. Dobře napnutá plachta zabraňuje hromadění vody a sněhu, které by mohly způsobit její protržení nebo nadměrné zatížení střešní konstrukce. Nezapomínejte na pravidelnou kontrolu stavu plachty, zejména po silném větru nebo dešti.

Plachta na zakrytí střechy představuje neocenitelného pomocníka při řešení nouzových situací i plánovaných rekonstrukcí. Správný výběr materiálu, velikosti a metody uchycení zajistí efektivní dočasnou ochranu vašeho domova před povětrnostními vlivy. Ať už se jedná o šikmou, plochou nebo mansardovou střechu, vždy existuje vhodné řešení s využitím krycích plachet.